Benvinguda

El 6è Congrés Rubí Brilla arriba poc després que la ciutat hagi declarat la situació d’emergència climàtica de forma unànime al Ple de l’Ajuntament. El model energètic dominant fa perillar el planeta tal com el coneixem i malmet la salut de la ciutadania fins al punt de posar en risc també la vida de les persones.

El model és insostenible ambientalment i econòmicament. Les energies renovables són l’única opció de deixar als nostres fills i filles no un món millor sinó, simplement, un món. El nou context normatiu que es deriva del Reial decret 244/2019 del 5 d’abril sobre autoconsum energètic ha canviat les regles del joc. La normativa inclou per primer cop Espanya en el concepte d’autoconsum compartit, simplifica els processos administratius i tècnics per a les instal·lacions d’autoconsum i, a conseqüència de l’eliminació de l’impost al sol, obre la porta a la gestió dels excedents energètics.

És el moment de l’autoconsum energètic. Per combatre l’emergència climàtica, però també per pal·liar la pobresa energètica. L’energia solar ha deixat de ser un producte financer i s’ha convertit en un producte d’estalvi i d’apoderament energètic ciutadà que ens ajudarà també a desenvolupar un model social més democràtic i més just.

En el marc del 6è Congrés Rubí Brilla, escoltarem casos d’autoconsum compartit en comunitats de veïns, en polígons industrials i a l’Administració pública; veurem quin impacte poden tenir aquestes instal·lacions en l’economia i l’ocupació, i descobrirem com la solidaritat i la participació ciutadana poden ser la resposta a una emergència climàtica que cal combatre amb valentia, des de les accions individuals de les persones, però també des de les decisions polítiques.

Per tot això, vull convidar tothom, ciutadania, comerços i empresariat, a participar en aquest 6è Congrés Rubí Brilla. Us espero el pròxim 25 d’octubre a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, de 9 a 14 h.

Bon Congrés a tots i totes!

Ana María Martínez Martínez

Alcaldessa