El congrés 2019

ANTECEDENTS

El Congrés Rubí Brilla es va iniciar l’any 2014 amb un gran èxit de convocatòria, i des de llavors ha estat l’esdeveniment professional més important de Rubí. El seu èxit ha ajudat a consolidar el Rubí Brilla, i per tant, la ciutat de Rubí, com un dels municipis referents, nacionalment i internacionalment, en matèria energètica i d’energies renovables.

Pel Congrés Rubí Brilla han passat els casos més innovadors, més elaborats, més professionals, més il·lusionants, més sostenibles i fins i tot més estrambòtics. Professionals d’arreu del país i més enllà han trepitjat la sempre atapeïda Biblioteca Mestre Martí Tauler, tot recordant la necessitat de canviar l’actual model energètic.

L’èxit no hauria estat el mateix sense l’acompanyament d’accions locals realitzades pel Rubí Brilla amb aquest objectiu, com són la compra d’energia certificada d’origen renovable, el 50/50 a les escoles, els tallers de factura elèctrica, el model triple hèlix amb la indústria, el comerç sostenible, el PAE intel·ligent, la creació del grup de compra agregada d’energia, el Rubí Indústria Circular, etc. I sempre enfocat també a la millora de l’eficiència econòmica de l’Administració, sector residencial, comerç i indústria. D’aquesta manera, podem dir que el Congrés no és només un espai captador de talent, sinó que és un aparador per mostrar al món casos d’èxit realitzats a Rubí.

D’ençà de l’inici aquestes accions han aconseguit estalviar molts diners a l’Administració, el projecte 50/50 ha estat emulat a altres ciutats i el de Rubí ha estat el primer ajuntament a contractar energia d’origen 100% renovable (mesura adoptada avui dia per centenars d’ajuntaments). La innovació és un requisit indispensable a l’hora de situar-se al capdavant del canvi de model energètic, i per això el Rubí Brilla ha estat punta de llança en la revolució de la transició energètica, lluitant en tot moment per un futur que garanteixi la sostenibilitat dels nostres recursos.

L’AUTOCONSUM

El Rubí Brilla promou un model energètic basat en l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables. Aquest nou model ha de permetre complir amb els compromisos de reducció d’emissions de CO₂, assegurar una gestió adequada del territori, promoure l’ocupació, reactivar l’economia i garantir, en definitiva, la nostra sostenibilitat.

És tard i vol ploure, com diu la dita. El Congrés Rubí Brilla segueix sent avui dia un altaveu dirigit a la societat que ajuda a promoure i sensibilitzar pel canvi de model energètic a la nostra ciutat. I a totes les ciutats. És per això que enguany, amb l’arribada del RD 244/19 sobre autoconsum d’energia elèctrica, el tema del VI Congrés no podia ser cap altre que l’autoconsum, darrer graó del nou model energètic. La nova regulació ha donat l’impuls que necessitava el sector i ha derrotat vells fantasmes del passat: ¡adéu a l’impost al sol i benvingut autoconsum compartit!. La generació distribuïda per fi és una realitat. Aquesta nova regulació, juntament amb la reducció de costos i la millora de l’eficiència dels nous materials, ha permès que l’energia solar hagi deixat de ser un producte financer i passi a ser un producte d’estalvi i d’apoderament energètic ciutadà.

Aquest nou Reial decret ha de permetre una reactivació d’un sector econòmic estratègic, un sector que necessita nous professionals i nous models de negoci, molts encara per descobrir. El repte tecnològic i regulador dels anys vinents és majúscul. La xarxa de distribució deixarà de ser unidireccional: en tant que els consumidors ens convertim en productors, no serà estrany que petits consumidors comparteixin excedents amb grans consumidors, com les indústries o equipaments municipals. Els sistemes d’emmagatzematge a petita escala, com el vehicle elèctric, es combinaran amb sistemes d’emmagatzematge a gran escala. La ciutat es convertirà definitivament en una autèntica “ciutat espavilada”.

EL CONGRÉS 2019

El Congrés d’enguany es caracteritza per un format dinàmic que combinarà ponències de renom amb entrevistes tècniques, recuperarà “personatges animats” de la passada temporada, potenciarà la participació del públic present… i alguna altra sorpresa que no desvetllarem.

De nou, aquest congrés serà l’escenari idoni per explicar les darreres novetats d’accions promogudes des del Rubí Brilla: el nou servei d’assessorament en autoconsum a ciutadania i empreses, les propostes de millores a les ordenances fiscals, la primera ordenança solar de Rubí, el pioner mapa energètic de ciutat, la calculadora solar pel sector residencial… i  més novetats.

 

Contacte Rubí Brilla

Twitter @RubiBrilla

Web www.rubi.cat/rubibrilla

e-mail rubi_brilla@ajrubi.cat

Telèfon 935 81 39 00 Ext 166